Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingSEO - SEA - SEM: Pojmovi i razlike među njima u digitalnom...

SEO – SEA – SEM: Pojmovi i razlike među njima u digitalnom marketingu

Do sada je bilo riječi o email marketingu, content marketingu, web stranicama.

Kroz te sadržaj možete vidjeti važnost same web lokacije, važnost sadržaja koji se nalazi na web lokaciji i način kako usmjeravamo posjetitelje i naknadno ih nastojimo zadržati u interakciji kroz email marketing.

SEO optimizacija je iznimno bitna i donosi mnoge koristi. Google ads je isto dobra stvar, ali ne može ići toliko u širinu kao SEO.

Google ads je još i SEA (search engine advertise). SEO je (Search Engine Optimization), a sve to zajedno je SEM (Search Engine Marketing).

SEM je marketing na tražilicama, konkretno kada je riječ i Google-u, to je Google tražilica. SEO je kako je uobičajeno mišljenje „besplatni rezultati”, dok su SEA plaćeni oglasi na Google-u.

Dali je SEO besplatan?

SEO može biti besplatan ako se na radi nikakva optimizacija, pa algoritam sam postavi određeni rezultat na visoka mjesta na tražilici. Na prvu stranicu ili čak na prvo mjesto.

Ali, ako se to i dogodi samo od sebe, to onda znači da za taj pojam koji stranica tu rangira i nema neke velike koristi.

Drugo je kada želite ciljano svoje stranice za određene pojmove rangirati na visokim mjestima u pretragama. U tome slučaju SEO postaje plaćena usluga. I stranice mogu, ali i ne moraju odmah rangirati na visokim pozicijama. Možda nikada i neće. Vjerojatnost za tako nešto je najveća u veoma jakim branšama i nišama, gdje već ima na tražilica jako mnogo kvalitetnih i optimiziranih web stranica.

U Hrvatskoj i regiji, takvih niša je stvarno malo. I postoji veliki potencijal da gotovo svaka web stanica od manje tvrtke i obrta može imati koristi od SEO optimizacije.

Kada stranica zahvaljujući SEO optimizaciji, počinje dobro rangirati, tada onda dobiva ono najvrjednije.

Kvalitetne i relevantne posjete

Kada imamo relevantne posjete na stranici, onda je to već dobar uspjeh. Spomenuli smo opet riječ relevantne jer relevantnost stvarno bitna. Same posjete ne vrijede ništa ako nisu ciljane, odnosno relevantne posjete.

SEO je jedan dio SEM-a

Drugi dio je SEA. To je Google Ads. (prije se je zvao Google AdWords). Google Ads su plaćeni oglasi na Google tražilici.

To je ujedno i najvažniji izvor prihoda za sam Google. Tako oni zarađuju novac. Naplaćuju kroz oglase svoj oglasni prostor, a to je internetska tražilica. Inače na internetu svako mjesto gdje se sakuplja velik broj ljudi, postaje neki oglasni prostor. Isto kao i televizija. Televiziju gleda velik broj ljudi.

Kada je Google izlazio na burzu morali su osmisliti način kako će tvrtka prihodovati.

Samo od tražilice koja je „izbacivala” rezultate pretrage nisu mogli zaraditi. Jer nisu imali to kako naplatiti kada je bilo besplatno.

S vremenom kako je internet rastao i stvorila se jedna prašuma web stranica. Nije više tako lako mogla bilo koja web stranica ostati vidljiva. I tako je nastao Google Ads.

Ako želite biti odmah među prvima i vidljivi na tražilici – platite.

Ads oglašavanje funkcionira prema licitaciji cijene. Tko ponudi više za klik na oglas njegovi oglas ima veću šancu da se pojavi na višim mjestima namijenjenim za prikaz Ads oglasa. Ali, to je samo jedan parametar, ima ih još mnogo koji utječu na rangiranje oglasa. Trenutno ih na vrhu tražilice može biti četiri i na dnu tri. Ukupno sedam. Sada je pitanje dali se to isplati i kada. Odgovor je uvijek testiranje.

Potrebno je napraviti kampanju s određenim budžetom i nakon rezultata, potrebno je imati osobu koja će moći donijeti ispravan zaključak. Isto kao i osobu koja zna postaviti kampanju kako treba. Jedna velika i važna stvar je u tome što neki korisnici znaju razliku između oglasa, a neki ne. Vizualno znaju što je oglas, zašto je organski ili samo besplatan rezultat. To najviše ovisi o dobnoj skupini i informatičkoj pismenosti korisnika.

To je također važan faktor koji utječe i na SEO i na SEA, kada raditi marketing na tražilici.

Ako krenete s Google Ads-om i s pretpostavkom da tu možete imati dobar rezultat, a vaša publika zna razliku između oglasa i organskih rezultata (barem veliki dio) i ne želi oglase i ne želi klikati na oglase i gledati sadržaj koji se oglašava, već žele samo organske rezultate s najboljim preporukama od same tražilice. Onda je tu već problem u pristupu. I može se dogoditi da ćete imati malen broj klikova na oglase.

U velikom broju branši i područja organski rezultati dobivaju veliki udio od ukopnog broja pretraživanja na tražilici. Na oglase odlazi jedan manji dio pretraga.

Od organskih rezultata najveći dio klikova dobiva prve tri pozicije, nešto više sljedeće dvije. A od šeste pa do desete pozicije odlazi veoma mali broj klikova.
Sada je pitanje kako iskoristiti tu prednost i pokupiti jedan dio tih posjeta. Najbolja tehnika je kroz dobar sadržaj.

Općenito, lokalno ima još uvijek malo kvalitetnog web sadržaja i ako producirate takav sadržaj koji će biti uz dovoljno dobro optimiziran za Google, velika je vjerojatnost da će jedan dio tog sadržaja rangirati na onim visokim pozicijama u tražilici.
Ono kako ja radim je veoma jednostavno.

Prvo pronađemo ključnu riječ ili pojam oko kojeg se isplatiti raditi sadržaj (isplati u smislu koristi koju može donijeti i vremena kojeg je potrebno potrošiti na taj sadržaj).

Gledamo da je pojam dovoljno specifičan, da ima dovoljan broj mjesečnih pretraga i da ga nekako možemo povezati sa svojim proizvodom ili uslugom. Odnosno općenito uslugom ili proizvodom od bilo koga. To je najvažnije.

Sljedeće što moramo uzeti u obzir je konkurencija. Koliko već dobrih web stanica rangira za taj pojam i kakav je sadržaj na njima i što te web stranice općenito nude.
Malo ih proanaliziramo iz korisničkog aspekta. Kakav je doživljaj korištenja, dali uspijemo pronaći ono što tražimo, što je to, kakvo je to.

Kada to odradimo, onda vidimo dali se isplati pisati neki tekst na tu temu ili ne.

Ako da. Onda opet radimo pripremu i istraživanje za tekst. Osmišljamo pojedine podnaslove, tematske cjeline. Početak, sredinu i kraj teksta.

Odredimo na koju uslugu ili koji proizvod će voditi link ili linkovi u tekstu. Što će na kraju ili kroz sam tekst nekoliko puta, biti CTA.

Na kraju ostaju bitni SEO elementi. Kao što je:

  • glavni naslov
  • meta opis
  • URL
  • fotografije
  • ključna riječ

Koliko je tekst dobro tematski pokriven. Jedan od glavnih faktora za rangiranje određenog teksta je koliko je taj tekst sveobuhvatan u odnosu na već sve objavljene tekstove na internetu iz tog područja.

WDF-IDF analiza

Postoji softvere koji radi tu analizu. I točno vam pokaže za koji pojam je tekst dobro napisan, a za koji ne. Koja riječ se dovoljno puta pojavljuje u tekstu, a koja ne. A koju program smatra bitnom da se nalazi u sadržaju. Dakle, sad više nije glavni faktor jedna glavna ključna riječ oko koje se rangira tekst. Nego tu sad ima brdo riječi s kojima se optimizira taj sadržaj.

Na domaćem webu, to još nije toliko bitan element. S godinama će najvjerojatnije biti.
Na engleskom govornom području gdje je konkurencija puno jača, WDF-IDF analiza i takav pristup ima itekako smisla.

Još uvijek je dovoljno napisati jedan kvalitetan informativan sveobuhvatan sadržaj i njegova vjerojatnost da se vremenom rangira je poprilično velika. To je jedan veliko dio koji je zaslužan za SEO uspjeh web lokacije koju želite rangirati na domaćem webu.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI