Subota, 13 travnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeOpćenitoKako otvoriti paušalni obrt – najbolji poslovni model za freelancere

Kako otvoriti paušalni obrt – najbolji poslovni model za freelancere

Kako se na ovome portalu bavimo tematikom digitalnog marketinga i educiranjem mladih iz ovog područja, određen broj vas ima namjeru pokrenuti svoj vlastiti biznis ili vlastiti projekt. Pa se postavlja pitanje kako sve to organizirati da je legalno. Dali otvoriti tvrtku, obrt, raditi na crno, osnivati udrugu ili otvoriti paušalni obrt? Kroz ovaj članak bavimo se tematikom paušalnog obrta kako otvoriti paušalni obrt, kao najbolji pravni okvir za poslovanje malih poduzetnika i slobodnjaka.

Što je paušalni obrt?

Paušalni obrt je model poslovanja gdje obrtnik plaća unaprijed određeni godišnji porez paušalno, svaki kvartal godišnje. A sve ostalo u poslovanju se odnosi isto kao i običan obrt.

S time što je paušalni obrtnik dužan za svaku odrađenu uslugu ili prodani proizvod isporučiti račun, i mora voditi knjigu prometa. Te na početku godine (do 15. Siječnja) u nadležnoj poreznoj upravi predati popunjen PO-SD obrazac.

Paušalni obrt je model gdje možete raditi bezgotovinsko plaćanje. Dakle za primitak novca koristite svoj žiro račun koji glasi na obrt.

Možete raditi i s gotovinom, u tome slučaju potrebno je imati fiskalnu kasu.

Pored paušalnog poreza, potrebno je još plaćati članarinu obrtničkoj komori (za prve dvije godine poslovanja to nije potrebno), zatim iznos turističkoj zajednici i doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Iznos za turističku zajednicu ovisi o iznosu prihoda za prethodnu kalendarsku godinu.

Doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje obrtnik nije dužan plaćati ako je zaposlen kod poslodavca. Već će porezna uprava na temelju prihoda za prethodnu godinu donijeti rješenje i iznos koji morate platiti za mirovinsko i zdravstveno osiguranje kao obrtnik koji je zaposlen kod drugog poslodavca.

U slučaju da ste nezaposleni, tada plaćate mjesečne iznose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Što je potrebno za otvaranje paušalnog obrta? – Kratki pregled pojedinosti na koje trebate paziti

  • Morate biti punoljetni
  • Zadovoljavati razinu obrazovanje za djelatnosti koje planirate registrirati
  • Ako je riječ o vezanim djelatnostima morate imate potrebno obrazovanje i majstorski ispit
  • Adresa, odnosno nekretnina na kojoj želite registrirati obrt mora biti legalna, prilikom registracije obrta potreban je dokument o legalizaciji
  • Ako nekretnina na adresi na kojoj želite registrirati obrt nije vaše vlasništvo, morate imati suglasnost vlasnika ovjerenu kod javnog bilježnika da se vlasnici nekretnine slažu s otvaranjem obrta.

Nakon što to sve zadovoljite, možete podnijeti zahtjev za registraciju paušalnog obrta.
Kada to sve završi, možete dati izraditi žig za obrt. Nakon toga otići u banku i otvoriti žiro račun.

Na posljetku u poreznoj upravi odradite upis u registra poreznih obveznika. Tu vam treba IBAN od žiro računa.

Paušalno plaćanje poreza i porezni razredi

Trenutno za paušalni obrt imamo 5 poreznih razreda. Iznosi poreza ovise o poreznom razredu. Porezni razred se utvrđuje o visini prihoda.

Npr. ako ste u prvom poreznom razredu i godišnji prihod vam je do 11.281,44€ morate za tu poslovnu godinu platiti ukupno 199,68€ paušalnog poreza. Taj iznos se može plaćati na 4 rate svaka po 49,92€.

Iznosi su manji ako registrirate obrt u toku godine. Pa, počinjete s radom od 5. mjeseca. U tome slučaju za prva 4 mjeseca ne plaćate nikakav porez.

Ove su informacije podložne promjenama, pa ih redovito pratite, posebno početkom nove kalendarske godine.

Korisna web lokacija na kojoj možete uvijek pronaći ažurne informacije je plavi ured.

Navedene iznose platite na potreban broj računa s ostalim informacijama kao što je poziv na broj i opis plaćanja.

Iznose paušalnog poreza svakako gledajte da platite do zadanog datuma, kako ne bi naknadno morali plaćati eventualne zatezne kamate.

Svi potrebni podaci nalaze se na vašem poreznom rješenju o plaćanju poreza kojeg vam porezna uprava pošalje početkom godine ili netom nakon otvaranja paušalnog obrta.

Izdavanje računa i knjigovodstvo – kako izdavati račune i koje poslovne knjige voditi?

Kao paušalni obrtnik koristite bezgotovinsko plaćanje putem žiro računa. Za svaku uslugu koju isporučite ili prodani proizvod morate ispostaviti kupcu račun.

Račun možete napraviti prema predlošcima koje pronađete na internetu. Važno je paziti da kada napravite svoj primjer računa kojeg ćete u poslovanju koristiti, da račun sadrži sve potrebne zakonske elemente i stavke. Jer račun je knjigovodstvena isprava.

Po zakonu svakom kupcu (fizička ili pravna osoba) dužni ste ispostaviti račun. Na računu se nalaze svi potrebni podaci koje kupac koristi prilikom plaćanje cijene i uplatu novaca na vaš žiro račun.

Obrtnik u svojoj evidenciji isto tako mora imati primjer računa za svaku isporučenu uslugu ili prodani proizvod.

Pored izdavanja računa, vodite i knjigu prometa. To je vrlo jednostavan dokument, tablica u kojoj unosite oznaku računa, datume i iznose koje ste naplatili.

Dakle vaša knjigovodstvena obveza je izdavati račune, posjedovati vlastiti primjer svakog računa kojeg izdate. Voditi uredno knjigu prometa i svake godine od 01. do 15. Siječnja u poreznu upravu predati PO-SD obrazac.

Sav novac kojeg dobijete na Žiro račun možete koristiti za podizanje na bankomati i plaćanje karticom žiro računa bez ikakvih ograničenja.

Cijena otvaranja paušalnog obrta

Otvaranje paušalnog obrta je potpuno besplatno.

Proces registracije i izdavanja obrtnice ne plaćate ništa. Isto tako ne plaćate nikakve biljege.

Otvaranje žiro računa u banci je isto besplatno. Jedino plaćate izradu žiga. To je trošak oko 30€.

I bit će vam potrebna još jedna ploča s nazivom i adresom obrta koju je potrebno postaviti na kuću ili zgradu na adresi gdje ste registrirali obrt. Takvu ploču isto možete izraditi u tiskari gdje i žig.

Paušalni obrt prednosti i nedostaci

Paušalni obrt jako je dobar pravni okvir za ulazak u svijet poduzetništva.

Vremenom ćete vidjeti kako vam posao ide i dali imate potrebe za tvrtkom ili pravim obrtom.

Paušalni obrt jednostavno možete otvoriti pomoću e-platforme, e-obrt za registraciju paušalnog obrta.

Proces otvaranja žiro računa i izrada žiga, ka i obrtnice je zanemariv.

Nedostaci otvaranja paušalnog obrta su prije svega pravni problemi oko legalizacije nekretnine na adresi na kojoj želite otvoriti obrt i potrebna suglasnog vlasnika nekretnine (roditelja) ako registrirate obrt na adresi obiteljske kuće gdje živite zajedno s roditeljima.

Iznosi paušalnog poreza kojeg plaćate su mali u odnosu na iznose novaca koje možete zaraditi. Ako ste zaposleni, pri tome ne morate plaćati velike iznose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Paušalni obrt je odličan način da legalizirate dodatni posao kao zaposlenik, a da pri tome ne morate plaćati velike poreze, te imate jednostavan i lagan način vođenja potrebne dokumentacije.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI