Subota, 13 travnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingKako napisati produktivan CTA za prijavu na newsletter ili email listu?

Kako napisati produktivan CTA za prijavu na newsletter ili email listu?

Kroz ovaj članak obradit ćemo pozivni tekst za newsletter ili tkz. CTA (eng. „Call to Action”), odnosno kako napisati produktivan CTA za newsletter ili prijavu na email listu. CTA je polazna točka kod postavljanja newsletter obrasca ili forme na web stranicama. Isto vrijedi i za email listu, ako ste se odlučiti reklamirati kroz email marketing.

Prije toga pojasnit ćemo koja je razlika između navedenog newsletter-a i email liste.

Razlika između Newsletter-a i Email liste?

Newsletter dolazi od engleske riječi „pismo s novostima”, ili samo „pismo novosti”. Pa je zamišljeno da tvrtke, portali, trgovine, pa i pojedinci na email pretince svojih pretplatnika šalju mailove s novostima, svima koji se pretplate na newsletter.

Email lista je s druge strane vrlo slična. U oba slučaja postoji lista ili popis email adresa pretplatnika, samo što u ovome drugom primjeru radite email marketing na jedan napredniji način.

Newsletter šalje povremene novosti i tu nemate strogi unaprijed definirani raspored kada šaljete mail s novostima i s kojim ciljem.

Kod email marketinga pretplatnici s email liste dobivaju unaprijed pripremljene sadržaje koje šaljete automatski prema unaprijed napravljenom rasporedu slanja svake pojedine email poruke. Cijeli posao odrađuje sustav koji automatski šalje email poruke pretplatnicima.

Cilj kod ovakvog pristupa je prije svega prodaja. Tako stvarate jedan kanal prodaje. Prodajete proizvode, ili usluge pa i servise putem takvih unaprijed kreiranih email poruka. Te poruke su specifične. Imaju svoja pravila za pisanje i kreiranje. One mogu sadržavati i do nekoliko tisuća riječi prodajnog ili informativnog teksta.

Svaka takva poruka je jedna prodajna prilika. I ako se dobro osmisle mogu biti odličan kanal prodaje.

Kako napisati produktivan CTA za prijavu na Newsletter ili Email listu?

Kada malo pogledamo razne portale, web trgovine, blogove i pojedine web lokacije možete naići na neke klasične primjere newsletter formi.

Web trgovine i blogovi najviše koriste newsletter.

Web trgovine klasično „pecaju” posjetitelja na kupovini time što im za prijavu na newsletter daju obično 10% popusta za prvu narudžbu. A poslije na email šalju sadržaj s novostima o akcijama, popustima ili posebnim ponudama s ciljem da kupac koji je sada ujedno i pretplatnik još obavi koju kupovinu.

Blogovi su još manje kreativni i specifični, pa vlasnici samo navedu rečenicu tipa… „prijavite se na newsletter kako bi dobivali nove objave.”, ili nešto tako slično.

Kreativnosti i specifičnosti baš i nema. Ipak, u marketingu kreativnost ne prodaje. Prodaje činjenica da ljudima ponudite ono što žele, što traže i što im treba.

To je upravo potrebno komunicirati kroz takve naslove, odnosno pozive na akciju – CTA.

Nekoliko primjera loših i općenitih poziva za prijavu na newsletter.

 • Prijavite se na naš newsletter! – zašto i zbog čega da se prijavimo?
 • Prijavite se na newsletter i prvi saznajte novosti! – nema baš neke koristi od toga što prvi saznamo novosti!!!
 • Prijavite se na newsletter i prvi saznajte nove ponude za proizvode i usluge! – nije toliko loše, ali što ako nas ne zanimaju nove ponude, proizvodi ili usluge?
 • Ostanimo i dalje u kontaktu! – nismo sigurno dali smo uopće bili u kontaktu?

Općenito ovakvi pozivi na pretplatu na newsletter ili email listu su jednostavno loši. Nisu specifični i ne nude posjetiteljima stranice, baš nikakv benefi. Barem ne dugoročne.

U redu je dati 10% popusta na prvu narudžbu. Ali, može to i bolje.

Odakle krenuti u kreiranju CTA?

Prvi korak bi bio definirati cilj. I prema tome osmisliti poruku koja će biti CTA. To je sasvim dovoljno da imate cilj. Cilj ovisi o tome što želite postići prijavom na newsletter ili email listu.

Dali želite te kanale koristiti za prodaju ili želite koristiti samo za informiranje, educiranje ili nešto tako slično.

Ako želite koristiti za prodaju. Onda imate sljedeće mogućnosti

 • Možete prvo dati nešto besplatno, a korisno. To ćete i ponuditi kroz CTA
 • Možete dati i već spomenuti popust ili neku sličnu pogodnost (besplatnu dostavu, poklon dobrodošlice i slično)
 • To može biti i probni ili besplatni period za korištenje neke usluge, servisa

Ako želite koristiti za informiranje. Onda je najbolje kreirati poseban sadržaj samo za pretplatnike. I to naglasiti kroz CTA.

Kakav će to sadržaj biti, opet morate saznati što korisnici žele i što traže.

Jedino će se tako jedan dio odlučiti prijaviti na newsletter ili email listu, kako bi to upravo i dobili.

Na neki način možemo na prijavu gledati kao na kupovinu i plaćanje. I ovdje morate prodati tu prijavu na obavijesti ili email listu.

Ako se nalazite u situaciju na nemate jasan cilj i plan za što ćete koristiti ove oblike promocije i marketinga. Onda je najbolje da ih na web lokacije još uvijek ne implementirate jer nećete imati dobre rezultate, posebno ako ste angažirali neku tvrtku ili partnera da vam to postavi s tehničke strane.

Primjeri dobrih CTA koje možete uzeti

 • ostvarite 15% popusta na prvu kupnju, prijavite se na newsletter!
 • Prijavite se na newsletter i dobijete prvih 10 lekcija besplatno!
 • Prijavite ne na newsletter i šaljemo vam odmah naš vodič – taj i taj!
 • Iskoristite 30 dana promo razdoblja – prijavite ne na newsletter!
 • Dobijete 30 dana besplatnog korištenje našeg servisa – prijavite se na newsletter i ostvarite pravo na besplatni pristup
 • Uštedite 30% na vašu iduću kupnju!
 • Prijavite se na newsletter i šaljemo vam besplatan uzorak!
 • Prijavite se na Email listu i rezerviramo vam idući slobodni termin!

Ovo su neki primjeri „iz rukava” specifičnih CTA koji možete iskoristiti za svoj biznis.

Važno je uzeti u obzir da je ovaj CTA element koji se može uvijek testirati. Ako testirate dva CTA vremenom ćete imati informaciju koji se bolje pokazao.

Servisi za email marketing u profesionalnim paketima korištenja nude vam takve i mnoge slične opcije koje spadaju u napredne funkcije.

Zaključno – kako napisati produktivan CTA

U članku smo naveli smjernice za kreiranje dobrog CTA prilikom prijave ne newsletter ili email listu. Navedeni poziv na akciju odnosi se na naslov, pa i poruku koja se nalazi na samoj formi ili obrascu za prijavu. Isto tako važno je uzeti u obzir da dato obećanje i na kraju ispunite. U suprotnome možete imati kontraefekt i veliki broj odjava pretplatnika, što opet nema smisla raditi.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI